Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.08.2007 16:12 - АРОМАТИТЕ
Автор: teiya Категория: Други   
Прочетен: 691 Коментари: 0 Гласове:
0



ЛЕЧЕБНАТА СИЛА НА АРОМАТИТЕ

 

Ароматите, отделени от растенията и разнасящи се във въздуха, съдържат голямо разнообразие от биологичноактивни вещества. Доказано е, че чрез въздуха в атмосферата за едно денонощие човек поглъща 3-4 мг ароматични органични вещества, които се явяват катализатори на биохимичните процеси в организма. В състава на ароматите се съдържат и фитонциди – вещества със свойства на антибиотици. Умелото им използвоне от човека още от древността допринася за съхраняване, укрепване и възстановяване на здравето.

Ароматерапията е лечебен метод, при който се използват натурални етерични масла, внесени в организма чрез дихателната система и кожата.

Приети чрез обонянието, растителните аромати имат локално въздействие (нос, носоглътка, трахея, бронхи, алвеоли) и общо въздействие (нервно-рефлекторно и хуморално). Вдишани, летливите фитоорганични вещества активират анализаторите на централната нервна система, влияят на дихателната, сърдечно-съдовата и други системи на организма. Високата проникваща способност на фитоорганичните вещества в кръвта води до по-бърз терапевтичен ефект. Приети чрез обонянието, ароматите въздействат 20 пъти по-бързо и ефективно, отколкото приети вътрешно като настойки или чайове.

Друг начин за усвояване на ароматичните вещества е чрез кожата, тъй като човек диша и чрез нея. Възприети от кожата фитоорганичните вещества попадат в кръвта и лимфата.

Чувствителността към етерични масла за всеки индивид е различна. Използването им изисква спазване на определени правила. Необходимо е да се направи тест за поносимост!

При приемане чрез обонянието тестът преминава през два етапа: одобряване на мириса; изчакване няколко минути за странични реакции.

При приемане чрез кожата етапите на теста са: накапване от сместа на вътрешната страна на лакътната сгъвка с леко втриване; изчакване 4-6 часа за кожна и обща реакция на организма.

Необходимо е да се знае: малките дози от фитоорганични вещества действат като стимулатори, а големите – като инхибитори но процесите в организма.

Лечебното и козметичното действие на ароматичните вещества се осъществява чрез инхалации, аромавани, масажи и др.

Инхалации: кипва се 1 л вода и се добавят 2-3 капки етерично масло. Вдишва се 10 мин. до 2 пъти дневно.

Аромавани – водни процедури за лекуване и профилактика. Те биват: прохладни (25-33С за 5 мин.), неутрални (34-36`С за 30 мин.) и топли (37-39`С за 10-15 мин.). неутралните и топли вани – вечер, час преди сън, а хладните – през деня. В пълната вана се капват 7-10 капки етерично масло и се разбърква. Потапя се цялото тяло без главата, шията и горната част на гърдите. Не се препоръчват вани веднага след хранене, за да не се натоварват сърдечно-съдовата и храносмилетелната системи.

Масажи – активират кръвообращението, вследствие на което се подобряват биологичните функции на кожата, стимулира се обмяната на веществата.

Ароматерапията съчетава лечение с удоволствие. По този начин Природата ви предлага най-приятното средство за укрепване на здравето.

 




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: teiya
Категория: Други
Прочетен: 77652
Постинги: 26
Коментари: 4
Гласове: 129
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031