Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.06.2007 15:40 - ОЩЕ НЕЩО ЗА АРОМАТИТЕ
Автор: teiya Категория: Други   
Прочетен: 1063 Коментари: 1 Гласове:
0



АРОМАТИТЕ В ЖИВОТА НА ЧОВЕКА   Интересът към етеричните масла, като естествени продукти от растенията, се засилва от стремежа за връщане към природата и прродосъобразния начин на живот. Събрали силата на природата в себе си, етеричните масла укрепват защитните сили на организма и имат доказан лечебен ефект при различни оплаквания. С цялостното си въздействие натуралните масла поддържат самочувствието, концентрацията и работоспособността, и създават приятно настроение. Етеричните масла притежават характерните свойства на растенията, от които са получени и имат благотворно въздействие върху: + нервната система – масла от лавандула, портокал, салвия, розмарин, бахар и др.; + храносмилателната система – масла от мента,риган, хвойна, естрагон и др.; + дихателната система – масла от бор, евкалипт, пачули и др. Те имат следните общи качества: + антитоксични – елиминират токсините; + антисептични – унищожават патогенни микроорганизми, отрови, отпадъци от хранителния и клетъчен метаболизъм; + тонизиращи - укрепват нервната система и жлезите, хармонизират функциите на организма и засилват естествения имунитет.

Ароматотерапията е дял от природолечението, която разглежда човека като единство от тяло, ум и психика и препоръчва целенасочено използване на етеричните масла при душевни и физически оплаквания. Етеричните масла проникват в организма посредством обонянието и кожата, и чрез вегетативната нервна система и кръвта влияят на основните функции на организма. В ароматични смеси те взаимно засилват въздействието си.АРОМАТИТЕ В ЖИВОТА НА ЧОВЕКА

 

Интересът към етеричните масла, като естествени продукти от растенията, се засилва от стремежа за връщане към природата и прродосъобразния начин на живот. Събрали силата на природата в себе си, етеричните масла укрепват защитните сили на организма и имат доказан лечебен ефект при различни оплаквания. С цялостното си въздействие натуралните масла поддържат самочувствието, концентрацията и работоспособността, и създават приятно настроение.

Етеричните масла притежават характерните свойства на растенията, от които са получени и имат благотворно въздействие върху:

+ нервната система – масла от лавандула, портокал, салвия, розмарин, бахар и др.;

+ храносмилателната система – масла от мента,риган, хвойна, естрагон и др.;

+ дихателната система – масла от бор, евкалипт, пачули и др.

Те имат следните общи качества:

+ антитоксични – елиминират токсините;

+ антисептични – унищожават патогенни микроорганизми, отрови, отпадъци от хранителния и клетъчен метаболизъм;
          + тонизиращи - укрепват нервната система и жлезите, хармонизират функциите на организма и засилват естествения имунитет.

Маслата, чийто аромат има силно отблъскващо въздействие върху насекомите са: + евкалиптово масло – силно антисептично средство при инфекции на дихателните пътища и кожата. Противовъзпалително и болкоуспокояващо при ревматизъм и артрит, отпуска мускулатурата и укрепва имунната система. Репелент срещу насекоми. Употребява се в аромалампа, ароматизатор за въздух, вана, масаж; + карамфилово масло – антисептично, ефикасно средство срещу болката, афродизиак. Укрепва имунната система. Използва се и като хранителна добавка. Репелент срещу комари. Употребява се в аромалампа, ароматизатор за въздух, вана, масаж; + кедрово масло – успокоява и тонизира при оплаквания на нервна почва. Антисептично, антицелулитно, болкоуспокояващо и инсектицидно действие. Репелент срещу насекоми. Употребява се в аромалампа, ароматизатор за въздух, вана, масаж. Как се употребяват етеричните масла? 1.     Ароматизираща лампа: 1-5 капки етерично масло или смес от етерични масла се капват в лампата. 2.     Ароматизатор за въздух: 5-10 капки се капват върху шихтата на ароматизатора. 3.     Вана: 5-10 капки етерично масло или смес от от етерични масла се капват във водата на ваната. 4.     Масаж: Етеричните масла или смеси се нанасят върху кожата във вид на масажно масло, приготвено чрез смесване на 20 мл. Растително масло и 1-5 капки етерично масло или смес от етерични масла. Масажното масло да се тества преди масаж. Внимавайте при употреба на етерични масла при следните случаи: 1.     Да се пазят от малки деца. 2.     Да се употребяват само разредени върху кожата и лигавиците. 3.     Да не се употребяват в първите месеци на бременността и при бебета. 4.     Да не се приемат вътрешно, освен ако не са предписани от специалист. 5.     Да не се употребяват заедно с хомеопатични средства.

Маслата, чийто аромат има силно отблъскващо въздействие върху насекомите са:

+ евкалиптово масло – силно антисептично средство при инфекции на дихателните пътища и кожата. Противовъзпалително и болкоуспокояващо при ревматизъм и артрит, отпуска мускулатурата и укрепва имунната система. Репелент срещу насекоми. Употребява се в аромалампа, ароматизатор за въздух, вана, масаж;

+ карамфилово масло – антисептично, ефикасно средство срещу болката, афродизиак. Укрепва имунната система. Използва се и като хранителна добавка. Репелент срещу комари. Употребява се в аромалампа, ароматизатор за въздух, вана, масаж;

+ кедрово масло – успокоява и тонизира при оплаквания на нервна почва. Антисептично, антицелулитно, болкоуспокояващо и инсектицидно действие. Репелент срещу насекоми. Употребява се в аромалампа, ароматизатор за въздух, вана, масаж.

Как се употребяват етеричните масла?

1.     Ароматизираща лампа: 1-5 капки етерично масло или смес от етерични масла се капват в лампата.

2.     Ароматизатор за въздух: 5-10 капки се капват върху шихтата на ароматизатора.

3.     Вана: 5-10 капки етерично масло или смес от от етерични масла се капват във водата на ваната.

4.     Масаж: Етеричните масла или смеси се нанасят върху кожата във вид на масажно масло, приготвено чрез смесване на 20 мл. Растително масло и 1-5 капки етерично масло или смес от етерични масла. Масажното масло да се тества преди масаж.

Внимавайте при употреба на етерични масла при следните случаи:

1.     Да се пазят от малки деца.

2.     Да се употребяват само разредени върху кожата и лигавиците.

3.     Да не се употребяват в първите месеци на бременността и при бебета.

4.     Да не се приемат вътрешно,  освен ако не са предписани от специалист.

5.     Да не се употребяват заедно с хомеопатични средства.

 



Тагове:   още,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
1. leif - Поздрави за полезния постинг
25.06.2007 16:58
Само бих добавил за нервната система-масло от маточина...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: teiya
Категория: Други
Прочетен: 78185
Постинги: 26
Коментари: 4
Гласове: 129
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930