Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Задоволи своята вътрешна потребност от духовно израстване!
Автор: teiya Категория: Други
Прочетен: 78134 Постинги: 26 Коментари: 4
Постинги в блога от Юни, 2007 г.
АРОМАТИТЕ В ЖИВОТА НА ЧОВЕКА   Интересът към етеричните масла, като естествени продукти от растенията, се засилва от стремежа за връщане към природата и прродосъобразния начин на живот. Събрали силата на природата в себе си, етеричните масла укрепват защитните сили на организма и имат доказан лечебен ефект при различни оплаквания. С цялостното си въздействие натуралните масла поддържат самочувствието, концентрацията и работоспособността, и създават приятно настроение. Етеричните масла притежават характерните свойства на растенията, от които са получени и имат благотворно въздействие върху: + нервната система – масла от лавандула, портокал, салвия, розмарин, бахар и др.; + храносмилателната система – масла от мента,риган, хвойна, естрагон и др.; + дихателната система – масла от бор, евкалипт, пачули и др. Те имат следните общи качества: + антитоксични – елиминират токсините; + антисептични – унищожават патогенни микроорганизми, отрови, отпадъци от хранителния и клетъчен метаболизъм; + тонизиращи - укрепват нервната система и жлезите, хармонизират функциите на организма и засилват естествения имунитет.

Ароматотерапията е дял от природолечението, която разглежда човека като единство от тяло, ум и психика и препоръчва целенасочено използване на етеричните масла при душевни и физически оплаквания. Етеричните масла проникват в организма посредством обонянието и кожата, и чрез вегетативната нервна система и кръвта влияят на основните функции на организма. В ароматични смеси те взаимно засилват въздействието си.АРОМАТИТЕ В ЖИВОТА НА ЧОВЕКА

 

Интересът към етеричните масла, като естествени продукти от растенията, се засилва от стремежа за връщане към природата и прродосъобразния начин на живот. Събрали силата на природата в себе си, етеричните масла укрепват защитните сили на организма и имат доказан лечебен ефект при различни оплаквания. С цялостното си въздействие натуралните масла поддържат самочувствието, концентрацията и работоспособността, и създават приятно настроение.

Етеричните масла притежават характерните свойства на растенията, от които са получени и имат благотворно въздействие върху:

+ нервната система – масла от лавандула, портокал, салвия, розмарин, бахар и др.;

+ храносмилателната система – масла от мента,риган, хвойна, естрагон и др.;

+ дихателната система – масла от бор, евкалипт, пачули и др.

Те имат следните общи качества:

+ антитоксични – елиминират токсините;

+ антисептични – унищожават патогенни микроорганизми, отрови, отпадъци от хранителния и клетъчен метаболизъм;
          + тонизиращи - укрепват нервната система и жлезите, хармонизират функциите на организма и засилват естествения имунитет.

Маслата, чийто аромат има силно отблъскващо въздействие върху насекомите са: + евкалиптово масло – силно антисептично средство при инфекции на дихателните пътища и кожата. Противовъзпалително и болкоуспокояващо при ревматизъм и артрит, отпуска мускулатурата и укрепва имунната система. Репелент срещу насекоми. Употребява се в аромалампа, ароматизатор за въздух, вана, масаж; + карамфилово масло – антисептично, ефикасно средство срещу болката, афродизиак. Укрепва имунната система. Използва се и като хранителна добавка. Репелент срещу комари. Употребява се в аромалампа, ароматизатор за въздух, вана, масаж; + кедрово масло – успокоява и тонизира при оплаквания на нервна почва. Антисептично, антицелулитно, болкоуспокояващо и инсектицидно действие. Репелент срещу насекоми. Употребява се в аромалампа, ароматизатор за въздух, вана, масаж. Как се употребяват етеричните масла? 1.     Ароматизираща лампа: 1-5 капки етерично масло или смес от етерични масла се капват в лампата. 2.     Ароматизатор за въздух: 5-10 капки се капват върху шихтата на ароматизатора. 3.     Вана: 5-10 капки етерично масло или смес от от етерични масла се капват във водата на ваната. 4.     Масаж: Етеричните масла или смеси се нанасят върху кожата във вид на масажно масло, приготвено чрез смесване на 20 мл. Растително масло и 1-5 капки етерично масло или смес от етерични масла. Масажното масло да се тества преди масаж. Внимавайте при употреба на етерични масла при следните случаи: 1.     Да се пазят от малки деца. 2.     Да се употребяват само разредени върху кожата и лигавиците. 3.     Да не се употребяват в първите месеци на бременността и при бебета. 4.     Да не се приемат вътрешно, освен ако не са предписани от специалист. 5.     Да не се употребяват заедно с хомеопатични средства.

Маслата, чийто аромат има силно отблъскващо въздействие върху насекомите са:

+ евкалиптово масло – силно антисептично средство при инфекции на дихателните пътища и кожата. Противовъзпалително и болкоуспокояващо при ревматизъм и артрит, отпуска мускулатурата и укрепва имунната система. Репелент срещу насекоми. Употребява се в аромалампа, ароматизатор за въздух, вана, масаж;

+ карамфилово масло – антисептично, ефикасно средство срещу болката, афродизиак. Укрепва имунната система. Използва се и като хранителна добавка. Репелент срещу комари. Употребява се в аромалампа, ароматизатор за въздух, вана, масаж;

+ кедрово масло – успокоява и тонизира при оплаквания на нервна почва. Антисептично, антицелулитно, болкоуспокояващо и инсектицидно действие. Репелент срещу насекоми. Употребява се в аромалампа, ароматизатор за въздух, вана, масаж.

Как се употребяват етеричните масла?

1.     Ароматизираща лампа: 1-5 капки етерично масло или смес от етерични масла се капват в лампата.

2.     Ароматизатор за въздух: 5-10 капки се капват върху шихтата на ароматизатора.

3.     Вана: 5-10 капки етерично масло или смес от от етерични масла се капват във водата на ваната.

4.     Масаж: Етеричните масла или смеси се нанасят върху кожата във вид на масажно масло, приготвено чрез смесване на 20 мл. Растително масло и 1-5 капки етерично масло или смес от етерични масла. Масажното масло да се тества преди масаж.

Внимавайте при употреба на етерични масла при следните случаи:

1.     Да се пазят от малки деца.

2.     Да се употребяват само разредени върху кожата и лигавиците.

3.     Да не се употребяват в първите месеци на бременността и при бебета.

4.     Да не се приемат вътрешно,  освен ако не са предписани от специалист.

5.     Да не се употребяват заедно с хомеопатични средства.

 

Категория: Други
Прочетен: 1063 Коментари: 1 Гласове: 0
22.06.2007 14:38 - ОМАР ХАЙАМ:

Без тръпна мъка няма обич, без огън – плам неугасим.

Над мокри вършини се вие едничък само черен дим.

Разжарен огън любовта е, искрящ безсънно сред нощта,

а влюбеният вехне с рана, от лекари неизцерим
Категория: Други
Прочетен: 558 Коментари: 0 Гласове: 0
19.06.2007 23:57 - СТИХ

ДИНКО  ПЕТКОВ:

 

Сънуват думите ми разговор ...

Моето легло за двама е.

На масата със двата стола

Виното и хлябът са ми много.

 

Ако не бъдем  н и е,

Да бъдем аз и кой да е.

 

При всяко чуто вдишване

на двора бягам пак

и уморявам се да чакам

от някъде човек да ме повика ...

Категория: Други
Прочетен: 430 Коментари: 0 Гласове: 0
МЪДРОСТТА НА ИЗТОКА Ема Георгиева   Ние, народите от Европа имаме своята многовековна култура и мъдрост. Тя се е развивала в съответствие с нашето географско положение и бита на човека, населявал тези земи. Но до колкото мъдростта не зависи от географското положение на държавите, изкуствено създадени от хората, за да могат да оцеляват по-лесно, нека се запознаем с това, до което е достигнал човекът от Изтока – далечните земи на Китай и Япония. Животните, тези същества населили планетата Земя преди човека, са били обожествявани, а някои от тях са приети за свещени за много от древните народи. Например змията е била смятана за пазителка на богатствата, включително и животът – едно от най-големите богатства за човека във всички времена. Змията е символ както на подземния свят, така и на природата. Свита така, че да може да хваща опашката със собствената си уста, тя е символ на вечния кръговрат в природата, на живота и енергията. Същите неща се отнасят и за змея, който е пазител на благата, но също така и път към дървото на живота. “Змейският камък” има чудотворна сила, лекува болести и прави човека непобедим. Потопен в змейска кръв, човек може да бъде безсмъртен. Източните легенди разказват, че изборът на животните, станали символи на зодиакалните знаци е направил самия Буда. Според една от легендите Буда повикал животните да празнуват заедно една Нова година, а според друга – животните дошли в този ред да се простят с Буда, когато бил на смъртния си одър. Първо дошъл енергичният плъх /мишката/, след него добродушното теле /бивола/, после безстрашния тигър, след това се заредили предпазливия заек /котката/, змея, мъдрата змия, умния кон, козата, маймуната, петела, кучето и дивата свиня. Твърди се от древните, че човекът, роден в годината, управлявана от определено животно, притежава неговите слабости и сили, неговия темперамент и характер. Според древната традиция, хората, родени в първите дни на Новата година приличат почти изцяло на животното, под чието влияние е съответната година. А хората, родени в активни годишни времена, каквито са пролетта и лятото, са по-активни, бързо напредват и имат възможност да се усъвършенстват. Докато тези родени през зимата или есента са по-пасивни, бавно решават да предприемат нещо ново, но затова пък това с което се захващат, е добре обмислено и почти винаги има успешен завършек. В природата съществува ритъм, който се отнася и за хората и животните. Срещу закономерностите в природата не можем да се борим, а трябва да се съобразяваме с тях, като се стремим да ги опознаем по-добре. Ето някои от правилата за живот, достигнали до нас от древните народи на Китай и Япония: 1.      Печелившата позиция. Ако по време на разговор седнете точно срещу събеседника си на масата, този разговор няма да даде особени резултати. Той ще бъде лишен от емоции, всичко у вас ще бъде сковано от една студенина и безчувственост. Ако все пак се появят някакви чувства, те могат да бъдат само агресия и напрежение. Така резултатите от разговора ще бъдат незадоволителни и за двама ви. Когато събеседниците седят един срещу друг, обикновено говорят само това, което мислят, без да се съобразяват с чувствата на другите, за това разговора не може да се развие и да има напредък. Ако поставите събеседника си от лявата си страна, комуникацията между вас ще стане по-добра. И двамата ще бъдете много по-отпуснати и по-сърдечни. Но съществува опасност да харесате събеседника си до такава степен, че да забравите собствените си позиции и намерения, и да започнете сляпо да изпълнявате неговите желания. Запомнете, че когато седите, стоите или ходите до някого по улицата, той винаги трябва да бъде от дясната ви страна. Така ще можете да контролирате и своите и неговите емоции. Когато някой, който стои или седи до вас от лявата ви страна, лесно подлежи на вашето влияние. Съществуват точни павила за седене около масата в помещение. Едно от правилата е или да сте с лице към вратата, или към прозореца. Седите ли на едно от тези места, ще имате успех в разговора и необходимата сигурност.  2. Къщата – местоположение и разпределение. Когато се започва строеж на къща, трябва много да се внимава къщата да не се изгради на място, на което преди това е било гробище, срутена църква или светилище, нито пък място, на което много хора са изгубили живота си насилствено, на места, където са изтезавани хора или такива, на които е имало затвор. Постройките, направени на някое от тези места, както и хората, които ги обитават, са обречени на нещастни случаи – пожари, срутване, разрушение от природни бедствия. Известни са и много други правила, отнасящи се до разположението и ориентацията на къщата, както и разпределението на стаите, вратите и прозорците. За да може, обаче, тези правила да се разберат и приложат правилно, необходимо е да се знае как да се определи центъра на тежестта на къщата. Начертава се на картон основата на построената или бъдеща сграда, изрязва се, определя се центъра и се забожда върха на химикалка или друг остър предмет. Ако картона остане в равновесие, значи центъра е добре определен, и зпитването на къщата може да продължи. Когато в една къща преобладават малките помещения, такъв дом носи нещастие на хората, които живеят в него. Колкото и малко мебели да има в такива стаи, те винаги са тесни, в тях няма дастатъчно място за спане, и хората не се чувстват добре в тях. Заради многото стени в такива къщи, въздуха е застоял, а това не е здравословно. Стаи, в които много рядко се стои, помещенията за гости, например, не трябва да бъдат на югозапад. На югозапад трябва да се строят стаи, в които се провежда повече време през деня, дневна, например. Затова, по-добре не хабете енергия да правите помещения, в които няма да бъдете често. Щастлива е къща, в която повечето помещения са обърнати на юг. Дневната в такава къща трябва да бъде обърната на запад, или югозапад, а градината – на изток. Ако изградите всичко така, слънцето от ранно утро ще навлиза в дома ви. През лятото обикновено духат ветроев от юг и изток, така че, проветряването в такъв дом е природно, и въздуха е винаги свеж. През зимата обикновено духа вятър от север, но тъй като от тази страна няма много отворени пространства, то хладния северен вятър не влиза в къщата. Преди да започне изработването на плана на една къща, е добре да се знае, че има значение вида на основата на къщата. Когато основата на къщата има форма на квадрат или правоъгълник, то може да се каже, че това е една добра фигура и няма да има сериозни проблеми за живота в тази къща. Ако къщата има много издадени или вдлъбнати части, и те са повече, отколкото общата повръхнина на къщата, в такъв случай подобен дом не носи щастие. Най-неблагоприятното разположение е, ако издатините на къщата са на североизток или югозапад. Ако издатините или вдлъбнатините са по-малки от една трета от общата повръхнина на къщата, това се смята за малка издатина или вдлъбнатина, което не влияе лошо на условията за живеене. Ако издадените или вдлъбнати части са по-големи от една трета, се смята, че такава къща не е добра за живеене. Причина за всички тези неблагоприятни условия е слабата осветеност на къщата, тъй като през нейните прозорци не може да влиза достатъчно светлина. Такива къщи не се проветряват добре, връзката между помещенията не е добра, и е по-добре да се откажете от такова строителство. Разположението на вратите и прозорците също има голямо значение за добрите условия на живот в къщата. Те трябва да осигуряват преминаването на въздуха в посоките север-юг. Прозорците трябва да се правят от изток към югоизток, от юг до югозапад, но никога не трябва да бъдат на запад. В градината около къщата не трябва да има голямо дърво. Голямото дърво намалява простора, пречи на слънцето да достига до къщата и засенчва другите растения. Освен това опадалите наесен листа от големите дървета закриват прекалено голяма земна повръхност около себе си и пречат на другите растения да се развиват. По външните стени на къщата не трябва да има пълзящи растения, тъй като стените не могат да дишат. Корените на една такова растение раздробяват мазилката, а неговите стъбла допускат по-малко светлина и чист въздух в дома. Семействата, които живеят в къщи с много пълзящи растения по фасадите им, са осъдени на пропадане. Къщите с високо издигнат над земята под може да се смятат за щастливи. Къщите с нисък под са влажни, а тези с висок под обикновено нямат влага в помещенията си. Дори ако влезе влага, те бързо изсъхват, поради доброто си проветрение. Ако къщата е голяма и просторна и в нея не живеят много хора, такава къща не е много щастлива. Прекалено галямата къща изисква много работа за поддържане на домакинството. Домакините на такава къща бързо се разболяват и живота им трае кратко. Стаи, които не се употребяват често, бързо се развалят. За това трябва да имате колкото е възможно по-малко такива помещения. Щастлива е къщата пълна с деца, къщата, в която често има гости, и е дом пълен с живот.  
Категория: Други
Прочетен: 794 Коментари: 2 Гласове: 0
САМОТНИТЕ МЪЖЕ   Самотните мъже Разведени, ергени, Са малко неглиже И малко незасмени.   Самотните мъже – Щастливи, нещастливи, Прането на въже Окачват мълчаливи ...   Самотните мъже Особено във празник, Със тонус понижен, Все нещо им е празно.   А колко е добре С жена си да се скараш! Но тишината мре В тютюнева омара ...   В самотните мъже Искри на обич има Подобно в оксижен, Но нямат те любима.   Със своите лули Застават на балкона И гледат как вали В душата и на склона ...   П.П. Самотните мъже (от опит аз го знам) самотни са. Шерше, шерше ла фам!

Димитър Стойчев
Категория: Други
Прочетен: 677 Коментари: 0 Гласове: 0
+ Неговият връх, бе върхът на безобразието.
+ Мълчеше, но винаги с интерес.
+ И полетът на мисълта завършва с приземяване.
+ Най-трудно е да прекатуриш пълзящия.
+ Внимание: черногледецът ни гледа с бялото на очите си!
+ И трънливият път има предимства - никой не се опитва да те измести.

Бейкън: Мълчанието - това е добродетелта на глупавите.

У. Блейк: Този, който си е позволил да ви излъже, ви познава.

А. Биърз: Страхливецът е човек, който в момент на опасност мисли с краката си.

Радивое Бойчич: Който работи, той и греши. Така трудът е създал човека.
+ Всеки ден работя до три. Едно, две, три, и си отивам.
+ Правдата бе разделена. На мен се падна по-големият дял.

Български пословици: Който няма воля, всичко му е неволя.
+ Час търпение, година почивка.

Волтер: Добрите характери, както и добрите съчинения, поразяват не толкова в началото, колкото в края.
+ Трудът ни избавя от трите най-големи злини: скуката, порока и бедността.
+ Постоянната важност е само маска на посредствеността.
Категория: Други
Прочетен: 578 Коментари: 0 Гласове: 0

Няма начин да изгладиш таралежа.
                                           Аристофан
Всяко излишество съкращава живота.
                                                       Ален
Най-хубавата жена е тази в огледалото.

И който не мисли ползва главата си - кима с нея.
                                               Алекси  Андреев
АФОРИЗМИ:
+ Може би ще настане истински глад за ... отслабване.
+ Младостта е вдишване. Старостта - издишване. Дишайте по-дълбоко.
+ Ако нулата се постави на преса, от нея ще излезе отлична единица.

Да прибавиш едно добро дело към друго, така че между тях да няма промеждутък - ето какво наричам щастлив живот.
                                                                                Марк  Аврелий
Умният човек ще се съгласи с умния, глупавият обикновено не се съгласява нито с умните, нито с глупавите.
                                                                               Аристотел
+ Не всеки, който е в тигрова кожа е храбрец.
+ Скромен живот с мирно сърце, струва повече от богатство с грижи.
                                                                    Арабски  мъдрости
+ Фактите говорят: често доста невероятно.
+ По-добре да служиш на двама господари, отколкото на един слуга.
+ А имаш ли алиби за онова време, когато не си правил нищо?
+ Има толкова много умеещи да предвиждат и толкова малко, умеещи да предупредят.
                                                                         В. Бруджински
Любовниците могат да се обикнат един друг преди да се опознаят, съпрузите трябва да се опознаят, преди да се обикнат.
                                                                         Пиер Буаст
+ Ако разчиташ само на миналото, трудно ще изградиш бъдещето.
+ Верният приятел е като съд, в който можеш да наливаш всичко, което е повече у тебе, без да се страхуваш, че съдът ще прелее.
+ Мислите му бяха крилати. Не се задържаха в главата му.
                                                                               " Бодилчета"

Категория: Други
Прочетен: 532 Коментари: 0 Гласове: 0
06.06.2007 06:09 - ПОСВЕЩЕНИЕ
Клокочи шеметна вълна.
Помита всичко, пяна пръска -
еманципирана жена,
решитела, практична, дръзка.

Вълната, срещнала брега,
притихва, в шепот се разлива.
Жената тъне във тъга
и пак мълви, че е щастлива.

Студена, горда самота.
Това е всъщност само маска,
прикрила плахата мечта
за нежност и за мъжка  ласка.

Ще позволи ли гордостта,
познала сладостта на риска,
да си признае слабостта,
от бряг защита да поиска.

                        Елка  Савова
Категория: Други
Прочетен: 468 Коментари: 0 Гласове: 0
Търсене

За този блог
Автор: teiya
Категория: Други
Прочетен: 78134
Постинги: 26
Коментари: 4
Гласове: 129
Архив
Календар
«  Юни, 2007  >>
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930